arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping Cart


2 years ago


Blog

De platenboer - Toekan Records

2 years ago


De platenboer - Toekan Records

2 years ago


Inspired by a monthly column in a short lived BE magazine (apollo magazine) we plan on featuring BE record stores... interview is in Dutch (google translate is your friend).

Twee en een half jaar geleden opende Kristof Meeus 'Toekan Records' in Heist-op-den-Berg. Voor Kristof was het een experiment, het waarmaken van een echte jongensdroom. Hij had een mooi plekje gevonden in een pand dat stond te verloederen, en opende een platenwinkel waar klanten zich kunnen laven aan oude en nieuwe platen én op het terras van een consumptie kunnen genieten. Het pand moet binnenkort plaats ruimen voor nieuwe appartementen, maar gelukkig hoeft dat niet het einde van 'Toekan' te betekenen. De zaken gaan goed, en dus zal Kristof na afloop van de huidige huurperiode het concept evalueren en eventueel bijsturen. Zijn liefde voor vinyl en muziek in het algemeen is heel groot.

Wat is de eerste plaat die jullie ooit hebben verkocht?
Kristof: "Dat weet ik niet meer, maar het zal vermoedelijk 'What's Going On' van Marvin Gaye zijn geweest. Eén van mijn favorieten, en ook heel geliefd bij onze klanten. De eerste plaat die ik heb opgelegd, weet ik nog wel. 'The Greatest' van Cat Power. Dat zat al van voor de opening in mijn hoofd, daar wilde ik absoluut mee openen."

Wat is de duurste plaat die je ooit hebt verkocht?
Kristof: "Dure platen haal ik enkel in huis op bestelling, die zitten niet in ons vaste gamma. Ik ben zelf zelden op zoek naar dure titels. Blue Note is een uitzondering: die durven heel prijzig te zijn, maar hun producten hebben ook wel hun kwaliteit. Die uitgaven schommelen rond de € 50. Er zijn natuurlijk ook bepaalde importedities die rond dat bedrag zweven. De tweedehandsmarkt is ook heel moeilijk: er zitten veel kapers op de kust. Ik heb ooit een lot Scandinavische metal op de kop kunnen tikken, daar zaten wel wat eerste persingen bij in mint condition die redelijk snel de deur zijn uitgegaan. Mijn persoonlijke duurste aankoop was vermoedelijk 'Taking Off' van Hancock & Hubbard, een eerste persing van Blue Note. € 120 kostte die toen, en dat was nog een koopje."

Wat is de meestverkochte plaat in Toekan?
Kristof: "De eerdergenoemde 'What's Going On' van Marvin Gaye. Dit jaar moet dat 'Yeti Season' van El Michels Affair zijn. Funk, soul, vintage Indische invloeden, een ronduit fantastische plaat. Absolute aanrader!"

Heb je zelf een holy grail die je nog zoekt op vinyl?
Kristof: "Nee, niet echt. Ik ben geen bieder op sites, ik vind liever in het wild wat ik mooi vind. Ik word graag verrast. Discogs is soms ook insane qua prijzen. Er wordt niet met spek geschoten, maar met volledige varkens."

Heb je een favoriete soundtrack?
Kristof: "Ik hou van soundtracks. 'Blow Up' van Herbie Hancock is een klassieker, werkelijk een grandioze plaat. De soundtrack van 'Self Discovery for Social Survival' staat wekelijks op in Toekan, de sfeer van de film is helemaal de sfeer van onze zaak. En een paar jaar geleden had je een beperkte oplage van 'Lost in Translation' voor Record Store Day, die heb ik mezelf cadeau gedaan." 

Welke Belgische soundtrack zou jij op vinyl willen?
Kristof: "Ik denk dat we hem allemaal wel op compact disc hebben, maar 'Any Way The Wind Blows' zou wel een topkandidaat zijn. Tom Barman zijn selectie is fantastisch." 

Welke song moet zeker op de soundtrack van je leven?
Kristof: "Da's een moeilijke vraag. Jezus! (haha) Het zal sowieso iets zomers zijn. Misschien wel iets van Marvin Gaye. 'Inner City Blues' heeft veel voor mij betekend, en betekent nog steeds veel voor mij."

© Julian De Backer

0 comments


Leave a comment